Spartips för studenter – finns de ens?
En vanlig månadsinkomst för en student i Sverige som tar både lån och bidrag från CSN landar på 12 052 kr under 2023.
Det innebär att det inte lätt att spara pengar som student, men det kan faktiskt gå. Med rätt hjälp och inställning kan man få pengarna att räcka både till det mest nödvändiga och samtidigt få lite över till
I den här sektionen går vi igenom grundläggande tips relaterade till din ekonomi som student – sakerna som är A och O för att få det att fungera.
- Få översikt. Det första och mest grundläggande du bör göra är att få översikt över vad du har för utgifter vs inkomster. På så sätt blir du medveten om hur stora fasta utgifter du har, vad du får in i månaden genom CSN, bidrag och eventuell lön samt hur mycket du har kvar att röra dig med i månaden. Du kan självklart gör en fullständig budget om du vill, men det räcker också att skriva ner två spalter med pengar in och ut för en månads tid genom att ta reda på precis ALLA kostnader du har, fasta eller rörliga. Vi har gjort en gratis budgetmall du kan ladda ner här.
- Studentrabatter. Utnyttja studentrabatter som i finns i många butiker och matställen. Håll koll på mecenat/studentkortet vilka relevanta erbjudanden som finns eller våga fråga i kassan på ditt lokala favoritställe. Men tänk förstås på att inte köpa bara för rabattens skull utan bara om du ändå behöver köpa!
- Välj abonnemang noga. Se över dina abonnemang och tjänster som försäkring och tandvård. Det är tex väldigt vanligt med studentrabatter på mobil/streamingtjänster och gym. Alla dessa fasta månadskostnader är toppen att hålla låga för att skapa utrymme i din budget.
- Jobba extra. För att dryga ut kassan eller kunna spara undan lite är en bra idé att jobba timmar i tex butik eller restaurang på helger och kvällar så mycket du orkar bredvid studierna. Se bara till att ha koll på vilket fribelopp som gäller för dig. Varje hundralapp extra in månaden är guld värd för att kunna spara pengar även som student.
- Skaffa en buffert. Det är skönt och bra att ha trygghetsbuffert på ca 10-15 000 kr för oförutsedda utgifter. Du kan ha otur och råka ut för dubbel hyra om du måste byta bostad, cykeln blir stulen eller om du oväntat måste betala en extra hemresa. Med en buffert kan du känna dig lite lugnare över din ekonomi under studietiden!
- Ta inga lån eller krediter. Undvik alla typer av sms-lån, delbetalningar och andra typer av “köp nu, betala sen”-lösningar. Det blir alltid en extra kostnad och skulle du någon gång ha svårt med en betalning kan det fort bli mycket, mycket dyrt. Under 2021 ökade skuldsättningen mest bland unga 18-25 år enligt Kronofogden och det innebär ofta stora svårigheter och många år av dålig ekonomi om man råkar hamna i skuldfällan.
- Skapa en bra sparvana. Att spara lite pengar här och där när du får chansen är ett bra sätt att skaffa en sparvana. Om du dessutom kan investera en liten summa har du möjlighet att ge dina pengar chans att växa över tid. Dreamsappen gör det lätt att sätta över pengar manuellt eller automatiskt på ett sparkonto dedikerat åt något särskilt och vi erbjuder dessutom fondspar utan nedre insättningsgräns, så att du kan enkelt kan spara några kronor här och där! Tiden är din bästa vän när det kommer till imvesteringar och ju tidigare du börjar desto mer kan det bli.
- Leta deals. Se till att få kolla upp alla sorters deals för studenter såsom gratis banktjänster, lägre försäkring och gratis medlemskap i fackförbund under studietiden osv. Du kan även ta för vana att alltid leta rabattkoder inför onlineköp eller se till att använda cashbacksidor för att få lite pengar tillbaka på köp som måste göras. Betala aldrig mer än du måste!
- Sälj saker. Ta för vana att rensa ut och regelbundet sälja allt du inte behöver längre. Gammal kurslitteratur, kläder som inte passar eller andra oanvända saker i skåpen. Du tjänar en slant och får mer plats i din (lilla?) bostad. Här kan du läsa våra bästa tips för hur du säljer saker och tjänar pengar.
Utgifter som student
Det sägs ofta att en bra ekonomi inte handlar om dina inkomster, utan om dina utgifter. Det kanske inte riktigt stämmer som student, då inkomsterna ju oftast är väldigt låga under studenttiden men det är såklart så att ju lägre dina utgifter är, desto mer utrymme får du i din ekonomi.
Låt oss titta på några spartips för studenter – vi har delat in det i olika områden som boende, matbudget, kurslitteratur och så vidare.
Kostnad för studentboende
Boendet är i de flesta fall den allra största utgiften som student.
I snitt betalar en student 4700kr i boendekostnad, enligt en undersökning som Novus tillsammans med Stockholms studentkårer gjort 2021.
Med dessa siffror uppgår boendet till 43% av ditt CSN och äter således upp mycket av pengarna du har att röra dig med. Därför kan valet av bostad göra stor skillnad för hur din övriga ekonomi kommer se ut.
För att få pengarna att räcka så långt som möjligt är det bra att se över olika boendealternativ och väga bekvämlighet mot kostnad.
- Bo hemma. Har du möjlighet att bo kvar hemma? I så fall finns stora pengar att spara. Även om du får betala hyra hemma också blir det ofta mycket billigare än att ha ett eget boende.
- Dela boende. Om du inte kan bo hemma kanske du kan dela bostad med en kompis eller ha någon inneboende? Då sänker du även kostnaden på gemensamma kostnader som bredband, tv, el osv.
- Sök bostadsbidrag. Du kan ha rätt till bostadsbidrag om du är under 29 år, beroende på hur du bor. Se om du har någon tusenlapp att tjäna genom att enkelt göra en beräkning på Försäkringskassans hemsida.
- Inred med secondhand. Köp möbler och annat du behöver till studentlägenheten på loppis. Du får så mycket mer för pengarna och du är schysst mot klimatet. Känns bra i både plånbok och samvete!
Matbudget som student
Hur mycket lägger en student på mat? Undersökningar visar att en students matkostnader ligger på ca 2000-3000 kr i månaden. Detta inkluderar mat, dryck och hygien och innebär att mat är den näst största utgiften i en studentbudget, efter boendet.
Så hur kan man göra för att få en billigare matbudget som student?
- Sätt en fast matbudget. Räkna ut vad du har för matutgifter en månad och utvärdera om de är rimliga. Det kan du göra genom att räkna ihop alla dina kvitton eller kolla i utgiftskollen i din internetbank. Utifrån dina förutsättningar bör du sedan sätta en matbudget för dig som student. Att ha en fast budget gör det lättare att ta kontroll över dina utgifter och kommer hjälpa dig fatta bättre (eller i alla fall billigare) val när du väl står i mataffären.
- Ät hemma. Håll matkostnaderna nere genom att äta hemma. Varför inte bjuda hem vänner för att laga middag tillsammans istället för att gå ut?
- Laga mat från grunden. Istället för att köpa halvfabrikat eller hämtmat är det smartast att laga själv från grunden. Ett tips är att spana in Portionen under tian som har matlådevänlig, grön och billig mat perfekt för en students matbudget.
- Ät mera vego. Kött är oftast dyrare än olika typer av baljväxter och bönor. För en lägre matbudget är det därför klokt att äta mer vegetarisk mat. Ofta kan kötträtter som till exempel köttfärssås eller olika grytor och soppor dessutom enkelt drygas ut genom att använda hälften kött, hälften linser eller mer grönsaker eller potatis för billiga storkok.
- Gör storkok. När du ändå står i köket och ska göra mat, gör mycket. Matlåda är en toppen som sparsam student och du får dessutom mer tid över till att plugga de dagar du bara kan värma mat.
- Handla efter erbjudanden. Varje vecka i matbutikerna är olika varor på extrapris vilket inenbär en bra chans att köpa på sig av varor du ändå vill ha. Smartast är att ladda ner appen Matpriskollen för att se erbjudandena i dina närmaste butiker. Då kan du enkelt planera maten utefter vad du du kan få extra billigt just nu.
- Köp mat tillsammans. Kan du, så gå gärna ihop med kompisar och köp storpack som ni kan dela upp hemma. För oftast gäller tumregeln “ju större förpackningen är desto lägre blir kilopriset”. 5 kg ris är perfekt att dela med 4 vänner till ett riktigt lågt kilopris.
- Välj billiga butiker. Tyvärr är det sällan som ICAbutiken på hörnan är billigast och därför kan det vara klokt att spana in utbudet i andra butiker – eller marknader. I många av våra stora städer finns till exempel grönsaksmarknader där du mot slutet av dagen kan göra riktiga klipp.
- Ta med eget kaffe. Brygg kaffe hemma och ta med i termos istället för att köpa för en tia eller tjuga i skolan. Och häll inte ut den sista kalla kaffeslatten, den kan du frysa in i en isform och göra gott iskaffe av sen!
Billigare studiematerial
Dessa spartips hjälper dig som student att spara in på det som rör själva studierna och din utbildning.
- Köp begagnad kurslitteratur. Begagnad kurslitteratur är förstås mycket billigare än att köpa nytt. Böckerna du behöver finns nästan alltid att få tag i på andrahandsmarknaden om du läser en vanlig utbildning och om du är ute i god tid kan du även låna mycket på biblioteket.
Expertnivå: fråga kursledaren om tidigare elever möjligtvis säljer sina böcker eller googla fram boken i pdf-format online! - Köp utvalda böcker. Behöver du verkligen köpa all kurslitteratur eller kan du klara dig utan vissa böcker? Man lär sig ofta med tiden vad som behövs och inte. Eller varför inte dela boken med en klasskompis du ändå brukar plugga ihop med?
- Sök stipendium. Kan du söka något stipendium för att få en engångssumma eller månadsbidrag till dina studier? Det finns otroligt många stipendier därute, kanske ett som kan ge just dig rätt till pengabidrag under dina studier. Kika på Länsstyrelsens stiftelsedatabas.
- Plugga hemma. Att ses och plugga ihop på café kan vara mysigt, men försök styra det till att sitta hemma hos någon, i skolan eller på biblioteket så kommer du undan mycket billigare med eget kaffe och fika.
Billiga studentnöjen
Kul efter skolan? Javisst! Men det gäller att vara smart för att både få ut det mesta av sin studenttid och få pengarna att räcka längre.
- Lokala gratisevenemang. Vill du hitta på kul saker trots att kontot är nästan tomt? Kolla in lokala gratisevenamang (tex via stadens Facebook, lokal eventkalender eller anslagstavlor på skolan) och dra med polarna dit för att umgås. Har ni tur kan det till och med bjudas det på tilltugg och dryck.
- Utnyttja provperioder. Att dra nytta av erbjudanden som låter dig testa gym, streamingtjänster och liknande gratis i X dagar är ett utmärkt sätt att sänka dina utgifter som student. Finns det 3 gym i din stad? Testa alla innan du börjar betala. Glöm bara inte avsluta prövotider innan de kostar pengar!
- Skippa lokaltrafik och taxi. Cykla eller gå till skolan för att både få in vardagsmotion, kunna rensa hjärnan från nationalekonomiska teorier och spara pengar. Du kan stå emot impulsen att ta den där dyra taxin hem från krogen!
- Tänk två gånger innan du köper något. Allt du tänker att du behöver inom kläder, beauty, teknik, inredning med mera – fundera både en och två gånger innan du slår till. Kanske kan du skriva upp sakerna på önskelistan istället?
Fler spartips för studenter
Vill du ha ännu fler tips på hur du sparar pengar snabbt (kanske har datorn pajat?) kan du läsa det här.
Är du nyfiken på hur Dreams kan hjälpa dig spara en eller annan slant som blir över kan du läsa här om hur appen hjälpte Maja att äntligen spara ihop till en buffert.
Lycka till!