← Alla nyheter

1 av 3 skal ikke betale kontant på Black Week

Årets Black Week ser ut til å sprenge alle rekorder, men mange kommer til å sette seg i gjeld. Her er tipsene som gjør at du får mest ut av den store handle-uken.

Korona setter ingen bremser på nordmenns kjøpelyst. Hele 51 % av nordmenn planlegger å handle på Black Friday i år, viser tall fra en spørreundersøkelse gjort av Netigate for spareappen Dreams og Storebrand. Dette er en økning på seks prosent fra samme undersøkelse i fjor.


Black Friday får oss til å føle oss smarte, fordi vi kan handle ting vi trenger billigere. Men vi føler oss ofte også stresset, og noen kjenner til og med på skam, ifølge undersøkelsen. Hele 31 prosent kjenner på slike ubehagelige følelser.


19 prosent av nordmenn er generelt negative til Black Friday, mens 54 prosent er positive. Det er de med høy inntekt og høy utdannelse som ser mest frem til å handle på Black Friday.


Mange benytter seg av kreditt når de handler på Black Friday. Én av fem (21 %) kommer til å kjøpe produkter på avbetaling. Det er også veldig vanlig å bruke andre produkter som gjør det lett å utsette betalingen, som kredittkort (33 %) og faktura (30 %).


– Det er mange fordeler med å bruke kredittkort når man handler, man er for eksempel sikret mot nettsvindel, og kan opptjene poeng og fordeler. Men det er også en fare for at man kjøper mer enn man trenger, for penger man ikke har, sier Elin Helander, grunnlegger og daglig leder av Dreams Institute.

Hele 50 prosent av nordmenn oppgir at de blir stresset av å handle for lånte penger, men like fullt er det mange av de som blir stresset som planlegger å handle på kreditt. Høie tror mange overbeviser seg selv om at de sparer penger ved å handle mye på Black Friday.


– Det er lett å tenke at vi får kjøpt bra saker vi trenger til en lavere pris. Men ofte handler det om at vi ikke klarer å motstå fristelsen til å gå glipp av et tilbud, sier Helander.


Tall i undersøkelsen viser da også at én av fire (23 prosent) har angret på et kjøp de gjør på Black Friday.

– Vi vet at mange sparer til ny bolig, reiser eller pensjon. Og det er ofte slike langsiktige mål som får lide når kredittkortet går varmt før jul. Har man først havnet i kredittgjeld, kan det ta lang tid å betale ned, sier Helander.

6 tips for å ikke havne i gjeld

1 – Ikke bruk penger du ikke har. Vi velger ofte å kjøpe ting på avbetaling eller med kredittkort, fordi det føles mindre ubehagelig, men egentlig utsetter vi bare den dårlige følelsen til senere.

2 – Spar opp en buffer

En bufferkonto trenger ikke bare være til fornuftige ting, som at vaskemaskinen ryker. Du kan også ha en «moro-buffer», til ting som dukker opp som du har lyst å gjøre og som er gøy.


3 – Spar litt hver dag

Å spare opp 10 000 kroner kan høres uoverkommelig ut for mange. Mens det å spare 30 kroner dagen i ett år kan føles mye lettere.

4 – Ikke følg flokken

Vi lar oss ofte rive med av hva andre gjør. Men selv om det er enkelt og «normalt» å låne penger, betyr det ikke at du trenger å gjøre det selv.


5 – Unngå impulskjøp

Impulsive avgjørelser leder oss til å kjøpe ting vi egentlig ikke trenger. Ha som vane å alltid sove på en avgjørelse før du slår til på noe du har sett.


6 – Planlegg kjøpene dine

Ved å planlegge at du skal handle på forhånd, reduserer du risikoen for å bli påvirket av tilbud og salg på ting du ikke trenger


7 tips for å bli kvitt dyre lån

1 – Tør å snakke om gjelden
Det er lettere sagt enn gjort, men første steg er å snakke om gjelden din. Mange sliter med dårlig samvittighet og skamfølelse, som hindrer dem i å be om hjelp.

2 – Tør å spørre om hjelp
Jo tidligere du ber om hjelp, jo enklere er det å komme seg ut av vansker. Studier viser at man ofte spør om hjelp først når problemene har pågått i lang tid.


3 – Betal ned lånet med høyest rente først
En vanlig tabbe er å betale ned det minste lånet først, fordi man vil føle fremgang. I stedet bør vi fokusere på det lånet som koster oss mest hver måned.

4 – Samle lånene dine
Du kan samle mange små lån i ett stort lån med lavere rente, og da er det mulig å betale ned lånene tidligere.

5 – Unngå å ta opp nye lån
Når vi har det tungt, øker behovet vårt for belønninger, for eksempel ved å shoppe. Man kan derfor bli fristet til å ta opp nye lån, men det bør man unngå for alt man kan. Hvis du tar opp lån for å nedbetale gamle lån, er det et tydelig varsko om at du bør kontakte noen og få hjelp.

6 – Skap gode rutiner
Det er bra å lage nye rutiner. For eksempel at du åpner regninger så snart du mottar dem. Da skaper du ikke unødige vansker, som lett kunne vært unngått.


7 – Få hjelp av en app

Det finnes mange smarte apper som hjelper deg å få fart på nedbetalingen. Dreams har en app som hjelper deg å finne ekstra penger til nedbetaling, og kundene som bruker funksjonen er i rute til å nedbetale lånet sitt to år raskere enn planlagt. Les mer om Dreams Gjeldfri


Om undersøkelsen

Undersøkelsen er basert på svar fra 1000 nordmenn, og er gjennomført i første halvdel av november 2020 av analyseselskapet Netigate, på oppdrag av spareappen Dreams og Storebrand. Personene i undersøkelsen var i alderen 19 – 50 år.

December 21, 2024